Zlatna Dob

Udruga za promicanje kvalitetnog i dostojanstvenog života osoba treće dobi

Zašto živjeti zajedno, a ipak svatko za sebe

Ideju za učlanjenje u Udrugu prihvatila sam kao važno razmišljanje u planiranju svog života nakon odlaska u mirovinu, i to sve do njegovog kraja. Na taj način, kao čovjek-umirovljenica, mislim da u potpunosti osiguravam sebe da lakše i kvalitetnije provedem svoj život samostalno, sigurno, bez stresova i nedoumica. Zato u sadašnje vrijeme, relativno dugo prije umirovljenja, razmišljam kako i gdje ću dalje živjeti i što će biti sa mnom.

Ispunjenje svojih planova i želja pronašla sam u planu i programu udruge “Zlatna dob”, koja u svom programu, kao jednu od osnovnih aktivnosti, predviđa izgradnju objekta za smještaj ljudi starije dobi. Očekujem da bih u takvom objektu imala svoju potpunu privatnost - punopravno vlasništvo garsonjere ili jednosobnog stana s pravom nasljeđivanja, a uz mogućnost korištenja brojnih zajedničkih pratećih sadržaja: t.j. mogućnost korištenja usluga gerontološkog centra, zajedničkog restorana po režijskim cijenama, ev. korištenje saune, trim kabineta i ostalih rekreacijskih sadržaja i radnu terapiju, te korištenje prostora za druženje s drugim ljudima, knjižnice, zdravstvene usluge koje su potrebne osobama starije dobi kao i korištenje svih drugih usluga i bavljenje svim drugim mojoj tadašnjoj dobi primjerenim aktivnostima, pri čemu zadovoljavanje duhovnih potreba ni u kojem slučaju nije na posljednjem mjestu.

Očekujem da ću u takvom objektu, u skladu sa svojim fizičkim i materijalnim mogućnostima, odlaziti na putovanja, izlete, posjete i dr. bilo samostalno, bilo s drugim stanarima objekta ili ostalim građanima, a posebno očekujem da će objekat imati 24-satno dežurstvo službenika na recepciji tj. portira-čuvara s kojim ćemo biti povezani iz naših stanova na jedan od suvremenih načina komunikacije (napr. pager-om), i koji će moći aktivirati hitnu medicinsku ili drugu pomoć u trenutku kada nam to zatreba.

Dakle, umjesto života u otuđenom, usamljenom staračkom stanu, očekujem da ću imati svoju privatnost u svom vlastitom domu, pri čemu prema vlastitoj želji mogu komunicirati i kontaktirati s ljudima kada ja to želim, a tijekom čitavog vremena boravka u objektu (ukoliko to želim), konstantno biti u vezi s osobom, tj. portirom-čuvarom koji mi momentalno može uputiti potrebnu pomoć.

Posebno sam razmišljala o svojoj socijalnoj mreži*, kada budem u poznim godinama života. Poznato je da ukoliko posljednje godina života ljudsko biće provodi u okviru svoje obitelji, socijalna mreža se neminovno raspada. Članovi obitelji imaju drugačije preokupacije i potrebe od mojih i uz najbolju materijalnu i fizičku njegu kraj života proživjet ću kao očajna usamljenica. Ukoliko započnem život u našem objektu, prije nego što dođe do značajne erozije moje socijalne mreže, kvalitet života bitno će mi se povećati proširenjem mreže na sve članove - stanare objekta, a ta mreža neće se s vremenom devastirati jer će moji susjedi uvijek imati približno slične ili čak ista razmišljanja, potrebe i zahtjeve od života. Znači, komunikacija s drugim ljudskim bićima omogućena mi je do najdublje starosti jer ću se nalaziti među ljudima dobre volje i istih interesa.

Prema mojim današnjim saznanjima i saznanjima mojih kolega i prijatelja ne mogu dokučiti koji bi bio kvalitetniji način proživljavanja moje treće dobi i način dostojanstvenog odlaska s ovog svijeta. To je razlog zašto sve svoje fizičke i umne sposobnosti ulažem da udruga “Zlatna dob” dođe što prije do jednog od svojih većih ciljeva, a to je izgradnja i puštanje u rad objekta za smještaj osoba starije dobi.

Autor priloga je članica uprave Udruge
_______________________________
* - Socijalnu mrežu neke osobe sačinjavaju svi bliži i dalji prijatelji i poznanici s kojima dotična osoba održava stalne ili povremene veze i kontakte. Ona je određena opsegom socijalnih veza i intezitetom emocionalnosti. Za socijalnu mrežu se može kazati da je to primarna potreba svakog čovjeka.

Anketa

Kako bismo život u naselju Zlatna Dob učinili što kvalitetnijim, Vaši odgovori u ovoj anketi bit će nam od velike pomoći. Unaprijed hvala na suradnji!

form icIspunite anketu!
 
Anketu možete i isprintati i poslati nam je poštom.

 

Newsletter

Pročitajte naš prvi newsletter