Zlatna Dob

Udruga za promicanje kvalitetnog i dostojanstvenog života osoba treće dobi

Kako doći do vlasništva stambenog prostora u naselju Zlatna Dob?

Čitajući ove tekstove dolazimo do konstatacije da načini rješavanja života u trećoj dobi koji se ovdje predlažui i nisu tako loši, ali naizgled imaju veliku manu. Kako doći do stambenog prostora u naselju zbrinutog stanovanja? Članovi uprave Udruge ulažu velike napore u pronalaženje odgovarajućih rješenja i u sadašnjem trenutku uspjeli smo sagledati tri moguća rješenja:

1. Varijanta:

To je najjednostavnija varijanta, no mnogim ljudima i najteže ostvariva. Građanin jednostavno uzme novac iz nasljedstva, iz životnog osiguranja, "iz čarape" ili iz nekog drugog izvora i u trenutku kada dođe vrijeme kupovine prostora u zbrinutom stanovanju i gotovinom kupi svoje vlasništvo. Mislimo da će nažalost takvih sretnika biti najmanje.

2. Varijanta:

Udruga Zlatna Dob u svom radu obraća se ljudima kojima je ostalo oko 10 -15 godina ili manje do mirovine. Velika većina njih ima sređene materijalne i stambene uvjete, djeca su im krenula u život, pomalo su se već i snašla i sredstva za kupovinu stambenog prostora u objektu za smještaj osoba treće dobi član Udruge može osigurati prodajom svog vlastitog stana (koji je i veći i skuplji od prostora u objektu zbrinutog stanovanja). Manji dio novca koji dobije prodajom svoga sadašnjeg stana član Udruge će uložiti u kupovinu svog prostora u objektu (jednosobnog ili dvosobnog stana), a ostatak novca može staviti u banku, neki fond, pokloniti djeci ili rođacima, koristiti za putovanja po svijetu ili za tekuće potrebe. Ovdje bismo napomenuli da uplata za stanove u novoizgrađenim objektima u naselju Zlatna Dob može biti obavljena odmah po sklopljenom kupoprodajnom ugovoru na način da sredstva budu na banci deponirana i osigurana, a Udruga će ih moći koristiti od trenutka kada stan bude upisan 1/1 na Vas kao vlasnika stana. Za svoju uplatu prije useljenja dobivate određene popuste na cijenu stana.

 

3. Varijanta:

Mnogi naši članovi imaju djecu ili nasljednike te njima žele ostaviti svoje stanove u kojima trenutno žive. U tom slučaju dolazak do financijskih sredstava za kupnju prostora može se osigurati zajedničkom obiteljskom štednjom u jednoj od stambenih štedionica. Zakonske odredbe omogućavaju da cjelokupna obitelj (više članova i generacija) štedi uz financijsku potporu države, pa se uz dizanje obiteljskog kredita za kupovinu stambenog prostora može relativno lako riješiti stambeni problem pojedinog ili pojedinih članova obitelji. Takav kredit mora biti obiteljski zato što banke ne odobravaju dugoročne hipotekarne kredite osobama starije dobi. Drugim riječima, članovi obitelji kojima ostaje stan u nasljedstvo financijski i kreditno pomažu rješenje stambenog problema starijeg ili starijih članova obitelji. Na taj način oslobađa se prostor u postojećem stanu drugoj i trećoj generaciji kako bi ona mogla nesmetano živjeti odnosno rasti, učiti i razvijati se. Upravni odbor uUdruge Zlatna Dob vrlo intenzivno kontaktira s raznim bankama, stambenim štedionicama i drugim financijskim institucijama radi ostvarenja što povoljnijih uvjeta kreditiranja.

Ukoliko Vi imate neki prijedlog, kako riješiti uočeni problem (kupovinu stana u našem objektu), molimo Vas da nas o tome obavijestite, kako bismo i drugim našim članovima isti prenijeli i na taj način usrećili što je moguće više ljudi.

Anketa

Kako bismo život u naselju Zlatna Dob učinili što kvalitetnijim, Vaši odgovori u ovoj anketi bit će nam od velike pomoći. Unaprijed hvala na suradnji!

form icIspunite anketu!
 
Anketu možete i isprintati i poslati nam je poštom.

 

Newsletter

Pročitajte naš prvi newsletter