Zlatna Dob

Udruga za promicanje kvalitetnog i dostojanstvenog života osoba treće dobi

Tko smo, kamo idemo i što želimo?

 

Vaš partner za organiziranje i provođenje zbrinutog stanovanja za osobe treće dobi u prilagođenom naselju

Uviđajući neminovnost življenja (starenja) i činjenicu da nikome više ne trebamo, odlučili smo stvar uzeti u svoje ruke.

Mnogi ljudi daju mnogo novca za velebne grobnice, sjajne sprovode prvog razreda, a pri tome uopće ne razmišljaju što će im se događati između trenutka umirovljenja i trenutka kada će im "trebati" sjajni sprovod prvog razreda.

Ostvarenje našeg programa povjereno je najeminentnijim stručnjacima, koji imaju zadaću i obvezu što racionalnije realizirati naše programe. Na taj način omogućujemo da svi naši programi budu dostupni prosječno imućnom građaninu Republike Hrvatske. Osnovni program Udruge dostupan je i osobama skromnijeg imovnog stanja.

Vlastiti projekt života – što je to?

Znate li gdje će stići brod koji isplovi iz svoje matične luke, a kapetan broda nema utvrđene koordinate kuda će brod ploviti i gdje treba pristati? Uvjereni smo da će taj brod završiti na nekoj hridi ili u morskim dubinama.

I  život čovjeka je sličan putovanju broda s kojim dotičemo mnoge luke koje možda ne bismo željeli posjetitiali se ipak trudimo da temeljni kurs broda bude u željenom smjeru.

Posebno kada dođemo u zrele godine života, kada polako postanemo "stari ruzinavi brod", kako to kaže jedna popularna pjesma, moramo posebnu pozornost posvetiti pažljivom vođenju našeg "životnog broda", jer njegove su manevarske sposobnosti često drastično umanjene i izrazito se povećava mogućnost neželjenog završetka "naše životne plovidbe".

Znamo da svako putovanje, koje je jednom započelo, mora i jednom završiti, ali mi želimo i znamo to načiniti, da naše putovanje završi na najbolji mogući način.

Sve propuste koje smo učinili u našem dosadašnjem životu pouka su nam da imamo još dovoljno vremena da pažljivo isplaniramo "ostatak života", da nam preostalo vrijeme doslovno bude – zlatna dob.

Naša udruga, simboličnog naziva ZLATNA DOB, osmislila je za osobe treće dobi (50+) projekt zbrinutog stanovanja u arhitektonski prilagođenom naselju (trenutno samo u Ivanić-Gradu). Takvo naselje do maksimuma olakšava život starijim osobama kojima postupno opadaju fizičke i mentalne sposobnosti.

Stanovi veličine 35m2 i 45m2 sadrže mnoge detalje koji olakšavaju život teže pokretnih osoba; svi pristupi su bez arhitektonskih prepreka. Navedeni stanovi kupnjom postaju vlasništvo svakog pojedinca ili bračnog para, a nakon njih vlasništvo prelazi na njihove nasljednike; ako pak njih nema onda ih po realnoj cijeni otkupljuje Udruga.

U naselju je predviđen i restoran u kojem će članovima Zlatne Dobi biti omogućena prehrana po vrlo povoljnim cijenama. Naravno, uz uvjet da se obrok najavi ranije.

Stanovi, garažno mjesto i ostava su vlasništvo pojedinaca. Ostali uslužni prostori u naselju pripadaju Udruzi i služe zajedničkom druženju i provođenju raznih edukativnih, rekreacijskih, vjerskih, društvenih i ostalih aktivnosti, kao što su primjerice razna predavanja, aktivnosti tjelovježbe, druženja i sve ostale aktivnosti koje možete zamisliti i realizirati.

Sudjelovanje u navedenim aktivnostima bit će maksimalno pristupačno svakom pojedincu, a ukoliko se pronađe netko tko bi vodio pojedine aktivnosti na dragovoljnoj osnovi, prostori će osim režijskih troškova biti praktički besplatni.

Centar za pomoć i njegu, formiran uz svako naselje i njegujući međusobnu solidarnost stanovnika, brinut će o svakoj osobi da dobije maksimalnu skrb u trenutku kada joj to bude potrebno, sve do samog kraja života. To znači da će svaki pojedinac živjeti onakav život kakav želi uz organizaciju zdravstvene i druge skrbi.

Prilikom kupovine stana u naselju Zlatna Dob, svaki stanar će trebati proći edukaciju iz vještina zajedničkog suživota u naselju, kao i edukaciju u izradi i ažuriranju vlastitog projekta starenja.

Vlastiti projekt starenja je zapravo neka vrsta dokumenta koji izrađuje svaki pojedinac za sebe, uvažavajući sve svoje životne prednosti i nedostatke, koje ima u trenutku izrade svoga projekta.

Metodom neurolingvističkog programiranja (NLP),  koja nosi naziv moždana bura (brain storming), svaki pojedinac pokreće svoje kreativne predispozicije i temeljem vlastitih stvarnih sposobnosti i mogućnosti iskreira optimalan život za sebe i svoju okolinu.

Posebnom tehnikom višekratno se provjerava optimalnost svih elemenata iskreiranog života i u trenutku verifikacije stvorene vizije, ista se skupom raznih aktivnosti pretvara u stvarni život.

Na taj način možemo živjeti na najbolji način, naravno ograničeni svojim stvarnim fizičkim i mentalnim mogućnostima. Važno je napomenuti da prilikom rada na sebi svaki pojedinac može primijetiti poboljšanje svojih fizičkih i mentalnih mogućnosti.

Tijekom proteka vremena, promjene objektivnih okolnosti i ulaznih podataka, pojavit će se potreba unosa određenih promjena u vlastiti projekt starenja. U tom trenutku svaki pojedinac će izvršiti potrebne korekcije i iskreirati optimalan projekt za novonastalo stanje.

Na taj način imamo mogućnost da u svakom trenutku života treće životne dobi živimo najbolji život u odnosu na objektivne mogućnosti i ulazne podatke.

Dopustite si kvalitetan i dostojanstven život, jer zlatna se dob živi samo jednom. Iskoristimo tu šansu.

Zapamtite: "Mladost je dar prirode, a starost je Vaše umjetničko djelo".

Anketa

Kako bismo život u naselju Zlatna Dob učinili što kvalitetnijim, Vaši odgovori u ovoj anketi bit će nam od velike pomoći. Unaprijed hvala na suradnji!

form icIspunite anketu!
 
Anketu možete i isprintati i poslati nam je poštom.

 

Newsletter

Pročitajte naš prvi newsletter